Internet Introductie
3. Website Onderdelen.

Html gebruik je om informatie in een mooi kleedje te steken (layout) en staat voor "hypertext markup language". Hypertext duidt erop dat er meer is dan tekst alleen. Html voegt immers tags (vandaar de markup) toe aan uw tekst die de functie van de tekst aangeven  (titel bvb) en vertellen hoe die tekst getoond moet worden. Bekijk de source eens van deze pagina (ga op deze pagina staan, klik met rechtermuis en kies View Source), dan zie je de tags tussen <...> staan, zo staat het eerste woord html tussen <B> en </B> (B staat voor Bold).
Een webpagina begint met de head (staat tussen <head> en </head> tags) waarin de meta-informatie staat: de titel, auteur, beschrijving, keywords. Deze informatie wordt ondermeer gebruikt door search engines om de pagina te beschrijven en is daarvoor dus belangrijk. Daarna komt de feitelijke informatie, in de body. In dit voorbeeldje zie je de meest voorkomende onderdelen van een webpagina. Hiervoor moet je de html-tags echter niet kennen, met een editor zoals Netscape Composer, Frontpage of DreamWeaver kan je dit zonder. Net zoals je met Word een geformateerde tekst creeert, zonder de Word-tags te moeten kennen!

Met links op een pagina spring je naar een andere pagina of naar een bepaalde plaats in een andere of dezelfde pagina (met een target of anchor ). Een andere pagina geef je op met de absolute url (bvb http://parallel.vub.ac.be/documentation/websites/internet_introductie.htm) of met een relatieve link die start vanuit de huidige pagina (../../education/pc/) of vanuit de root (begin) van de website (/education/pc/index.html is dus dezelfde link als de vorige). Een relatieve url heeft het voordeel dat als je een deel van je folders verplaatst, de links geldig blijven. Een target of anchor geef je aan met #, met #top spring je naar het begin van deze pagina, met werking_websites.htm#einde spring je naar het einde van die pagina. Om een email aan een link te koppelen, zet je als linktekst mailto:bertbibber@vub.ac.be (dus met mailto: voor het emailadres)

Beelden zet je meestal in een aparte folder, bvb de images folder, zo krijg je de relatieve url /images/VUB_logo.gif.

Een webpagina kan uit meerdere frames bestaan, zoals deze pagina bijvoorbeeld, verdeelt het venster in 3 frames en duidt aan dat welke html-pagina  in welke deel moet getoond worden (bekijk de code met menu View => Source).

  Met stylesheets (.css files) kan je de stijl van je gehele website bepalen, zoals de letterfont, de lettergrootte, de achtergrond. Dit bepaal je in 1 css-file die je aan elke webpagina hangt. Zo moet je maar 1 file aanpassen om de stijl van je gehele website te veranderen. Mijn ervaring is dat het helemaal niet triviaal dit te doorgronden...


terug naar Building Websites