WPO 2

Tijdens dit werkcollege worden de principes van het debuggen en de conditionele if-structuren behandeld. Ook worden de eerste stappen van het debuggen tijdens dit WPO behandeld. Debuggen is van essentieel belang om goede software te kunnen schrijven! Zorg ervoor dat je deze technieken dus goed onder de knie hebt! De conditionele if-structuren - keuzestructuren - vormen een belangrijke mijlpaal tijdens het programmeren. De keuzestructuren laten toe om volgens opgelegde voorwaarden een bepaald stukje code al dan niet uit te voeren. De meest eenvoudige if-structuur is de volgende:

if (condition) { //some code }

De voorwaarde (condition) kan om het even wat zijn, zolang het resultaat een boolean is. Voorbeelden van dergelijke voorwaarden worden hieronder opgelijst:

Het blokje code dat uitgevoerd wordt als aan de condities voldaan is, bevindt zich tussen het daaropvolgende openend accolade en het bijbehorende sluitende accolade. Indien er verschillende condities met bijbehorende resultaten vereist zijn, kan men de if-structuur met een else if- en else-blok (zie hieronder) combineren.

if (condition1) { //some code for condition 1 } else if (condition2) { //some code for condition 2 } else { //some code for else }

De uitleg is vrij gelijkaardig als hierboven. Als regel ga je ervan uit dat de condities met hoogste prioriteit of met hoogste eisen als eerste worden behandeld (condition1, dan condition2, enz.). Geneste if-structuren zijn eveneens mogelijk (zoals hieronder weergegeven). De werking ervan is gelijkaardig aan een enkelvoudige if-structuur.

if (condition) { if (subcondition1) { //some code } }

Ook hier zijn de varianten met else if en else mogelijk. Varianten op de gewone vergelijkende if-structuren bestaan en worden in de opgaves zelf vermeld (checkboxen en radiobuttons).